EU dodijelila IT opremu za osam škola u općini Centar

Nagrađeni učenici za vrijeme provedeno u volonterskim aktivnostima

U sali JU Centar kulture i mladih općine Centar, organizovana je dodjela multifunkcionalne IT opreme i volonterskih potvrda za učenike osam osnovnih škola sa područja općine Centar koje su učestvovale u projektu “Volontiranje je cool!” u 2023. godini, koji provodi Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), a čiji je glavni donator i partner Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Učenici i učenice su posvetili 100.000 volonterskih sati svojim lokalnim zajednicama jačajući pritom socijalne vještine koje se u savremenom svijetu često zaboravljaju, kao što su solidarnost, tolerancija, empatija i osjećaj pripadnosti zajednici. Ceremoniji svečane dodjele nagrada i potvrda za učenike prisustvovali su volonteri, nastavnici i gosti.

Razvijanjem osjećaja za brigu i pomoć onima kojima je to potrebno, osnažujemo našu zajednicu i učimo djecu empatiji – istakli su u okviru realizacije voonterskih aktivnosti predstavnici JU OŠ “Hasan Kikić” Sarajevo.

Uključivanje učenika osnovnih škola u volonterske aktivnosti primjerenih njihovoj dobi izvrstan je način da djeca budu aktivni učesnici pozitivnih promjena u svojim zajednicama. Učenici su se iskazali na poljima ekologije, humanitarnog rada, organizacije bazara, volontiranja u svojim školama i drugim udruženjima i ustanovama, pružanja pomoći školskim drugarima, te održavanja predavanja o značaju volonterizma. Vrijednom multifunkcionalnom tehničkom opremom nagrađeno je 50 škola koje su tokom cijele godine učestvovale u volonterskim aktivnostima.  Podrška je omogućena u okviru projekta „EU za lokalne zajednice“ koji finansira Evropska unija, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji sa partnerskom organizacijom HELP.

„Ured EU u BiH obezbijedio je vrijedne nagrade za svih 50 škola koje su učestvovale u projektu, a danas smo imali priliku uručiti nagrade koju su za škole općine Vogošća osvojili vrijedni volonteri. Također, volonteri su za svoj angažman dobili i posebne volonterske potvrde koje će im biti od koristi prilikom apliciranja za stipendiju ili dalje školovanje“, naglasio je Zafir Šišić, direktor CROA-e.

Prijatelji projekta u 2023. godini bili su i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Federalni zavod za zapošljavnje, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo i Služba za zapošljavanje BPK Goražde, a veliku podršku pružila su i resorna ministarstva obrazovanja iz pet bh. kantona u kojima se realizuje projekat, a koji su svojim saglasnostima dali priliku da se ove aktivnosti implementiraju.