Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru, a proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

“Ispeci pa reci!” slogan je Dana ružičastih majica 2023. godine u BiH, posvećen gorućoj temi nasilja na internetu među djecom i mladima.

U okviru preventivnih aktivnosti u segmentu borbe protiv međuvršnjačkog nasilja  realizovane su brojne aktivnosti u okviru časova odjeljenskih zajednica, edukativne radionice i predavanja sa posebnim akcentom na cyber nasilje.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama se obilježava od 2007. godine nakon što je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma. Školske kolege zgrozile su se zbog takve činjenice i odlučili su da dignu svoj glas protiv nasilja. Učenici su se solidarisali sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan u školi pojavili u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama u cijelom svijetu. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine.