Svjetski dan osoba s Down sindromom

21.3.2021.

Širom svijeta se 21. mart obilježava kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. To je dan kada se slavi ljepota različitosti i inkluzija.

Datum 21. mart simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo.

Na Svjetski dan osoba s Down sindromom koji se obilježava 21.3., ponovit ćemo šta je sve inkluzija i prava djece, omladine i odraslih s Down sindromom:

✔ Pravo na ranu podršku - Obavezno uspostavljanje programa rane intervencije

✔ Pravo na inkluzivno obrazovanje - Sistemsko uspostavljanje kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja djece i mladih s Down sindromom

✔ Pravo na rad – Donošenje novih propisa i mjera koje će biti primjenljive i poticajne za zapošljavanje osoba s Down sindromom na otvorenom tržištu rada

✔ Pravo na život u zajednici- Osiguranje poštivanja želje osoba s Down sindromom gdje će i s kim živjeti te da ih se ne primorava da žive u zatvorenim institucijama, i da potrebnu podršku trebaju dobiti u svom domu

✔ Ne zaboravimo da osobe s Down sindromom imaju i svoje planove i želje!

Neka različitost bude naša snaga i naše bogatstvo.

#downsindrom #WorldDownSyndromeDay #JobInclusion #ovojebih #NoOneLeftBehind #CONNECT

U nasatvku pogledajte šta su učenici naše škole pripremili povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom.

Galerija

Produženi boravak - obavještenje

28.8.2020.

Obavještavamo roditelje/staratelje učenika koji će koristiti usluge produženog boravka škole da će produženi boravak početi sa radom od srijede, 2.9.2020. godine po ustaljenom rasporedu.

Produženi boravak

Škola ima namjenski i dobro opremljen prostor za produženi boravak učenika od I do IV razreda. Učenici borave u produženom boravku od 11.30 do 17.30 sati.Život i rad u produženom boravku utvrđen je posebnim programom, a ishrana učenika je po standardima za ovaj uzrast.

Pored osnovnih nastavnih sredstava i sredstava za časove edukativno - zabavnog karaktera učenici u produženom boravku imaju i kablovsku TV, DVD player, CD MP3 player i kompjuter. Za aktivnosti koje se realizuju u okviru programa produženog boravka učenicima je na raspolaganju i sala za sport.

Boravak u našoj školi jedinstven je i po tome što se primjenjuje prilagođavanje sadržaja, oblika, metoda i sredstava odgojno – obrazovnog rada sa stepenom usvojenog znanja i individualnim mogućnostima djeteta.

Raspored aktivnostiu produženom boravku

Vrijeme Aktivnosti
7.30-8.50 Prijem učenika u prostorije produženog boravka
8.00-11.30 Nastava
11.30-12.00 Nastava
12.00-13.00 Ručak
13.00-14.00 Rad na domaćoj zadaći
14.00-14.30 Odmor
14.30-15.00 Užina
15.00-16.00 Slobodne aktivnosti-pdlazak u salu, školsko dvorište ili šetnju
16.00-17.30 Kreativne radionice, društveno-edukativne igre, slobodne aktivnosti