Aktuelnosti

Projektne aktivnosti: „Podrška učenicima u jačanju svijesti i znanja o važnosti zdrave ishrane i proizvodnje kvalitetnih namirnica“

12.9.2019.

Predstavnica Caritasa Švicarske u Bosni i Hercegovini gospođica Mersiha Felić i direktor JU OŠ „Hasan Kikić“ gospodin Almir Pleh u srijedu, 11.09.2019. godine u prostorijama škole potpisali su Memorandum o saradnji.

U saradnji sa Caritasom Švicarske u školskoj 2019/2020. godini u JU OŠ „Hasan Kikić“ realizovat će se projekat „Podrška učenicima u jačanju svijesti i znanja o važnosti zdrave ishrane i proizvodnje kvalitetnih namirnica“.

Uz angažman stručnjaka iz oblasti nutricionizma provešće se edukacija o važnosti zdrave ishrane za učenike, roditelje i nastavnike.

Kako bi se predstavila tema o zdravoj prehrani i poljoprivredi općenito, razvit će se slikovna brošura koja će biti dopunjena fotografijama sa terenskih posjeta djece na obližnje plantaže i lokalne farme kako bi se stvorile mogućnosti za usvajanje zdravih navika djece da donose zdraviji izbor pri odabiru hrane.

Projekat se implementira uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Obavještenje za roditelje prvačića

28.8.2019.

Svečani prijem prvačića u JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo biće upriličen u ponedjeljak, 02.09.2019. godine sa početkom u 16,00 sati.

Općina Centar, nastavlja projekat podrške i pomoći učenicima i njihovim roditeljima povodom početka školske 2019/2020. godine.

Općina Centar je za sve prvačiće sa svog područja i ove godine obezbjedila udžbenike, školski pribor i ruksake.

Sretan početak!

Početak školske godine

28.8.2019.

Dragi učenici/ce, poštovani roditelji!

Nastava u školskoj 2019/2020. godini počinje u ponedjeljak, 02.09.2019. godine u 8,00 sati.

Svečani prijem prvačića u JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo biće upriličen u ponedjeljak, 02.09.2019. godine sa početkom u 16,00 sati u holu škole.

Našim učenicima i učenicama želimo puno uspjeha u novoj školskoj godini!

Spisak udžbenika od I do IV razreda

20.8.2019.

U nastavku se nalazi spisak udžbenika od I do IV razreda školske 2019/2020. Spisak udžbenika od V do IX razreda biće objavljen naknadno.

Spisak udžbenika od I do IV razreda možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Spisak udžbenika

Na današnji dan rođen je Hasan Kikić

20.8.2019.

Hasan Kikić, književnik i revolucionar.

Svoj život i književno djelo posvetio je bosanskom čovjeku iz čijih je redova i sam ponikao, pa ga vrlo često nazivaju i socijalnim piscem.

Hasan Kikić, književnik i revolucionar, rođen je 20.08.1905. godine u Gradačcu u brojnoj i siromašnoj porodici.Kikić je u 37. godini u redovima partizana ubijen na planini Čemernici, 6. maja 1942. godine.

"Ponosan sam što sam imao takvog brata, takvog književnika i borca za prava socijalno obespravljenih. Bio je vrlo strog, ali pravedan. Imao je veliku strast za pisanjem" - prisjeća se Mustafa Kikić, brat Hasana Kikića.


Više o liku i djelu Hasan Kikića možete pogledati u nastavku.

Hasan Kikić

Obavještenje za roditelje učenika I razreda

20.8.2019.

Obavještavamo cijenjene roditelje da će Općina Centar u školskoj 2019/2020.godini za sve prvačiće, pored školskih torbi i pribora, obezbjediti i neophodne udžbenike.

Obavijest o udžbenicima za školsku 2019/2020

15.8.2019.

Obavještavamo cijenjene roditelje da spisak odobrenih udžebnika od strane Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo još nije zvaničan, te molimo roditelje da sačekaju zvaničnu informaciju o kojoj će biti blagovremeno obaviješteni.

Upis učenika u I razred školske 2019/2020 - augustovski rok

31.7.2019.

Obavještavamo cijenjene roditelje da je JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo raspisala Oglas o upisu učenika u I razred školske 2019/2020 godine
- augustovski upisni rok - 01.08.2019. – 30.08.2019.godine.

Oglas možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Oglas

Obavještenje-podjela knjižica/uvjerenja

25.6.2019.

Obavještavamo roditelje da će se podjela knjižica/uvjerenja o postignutom uspjehu učenika na kraju školske godine održati u četvrtak 27.6.2019. godine u 10 sati.

Godišnjak

9.6.2019.

Draga djeco, uvaženi roditelji!

Pred Vama je novo izdanje Godišnjaka JU OŠ „Hasan Kikić“ – škole koja od 1956. godine uspješno vrši svoju odgojno – obrazovnu misiju.

Isti možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Godišnjak

Obavještenje

3.6.2019.

Prema obavještenju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo o nadoknadi nastavnih časova, odnosno nastavnih dana, obavještavamo Vas o sljedećem:

1. Realizacija nastave planirana kalendarom za tekuću školsku godinu umjesto u SRIJEDU, 19.6.2019. godine, realizirat će se u SRIJEDU, 12.6.2019. godine, po rasporedu časova od PETKA;

2. Realizacija nastave planirana za 31.12.2018. godine realizirat će se u SUBOTU, 8.6.2019.godine po rasporedu časova od PONEDJELJKA.

Čestitka

28.2.2019.

U povodu Dana nezavisnosti BiH kolektiv JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo upućuje iskrene čestitke svim roditeljima i učenicima!


Galeriju radova učenika u povodu Dana nezavisnosti BiH, pod nazivom "prođoh Bosnom kroz gradove", možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Iz dječije perspektive

Nagrađeni su radovi učenika odjeljenja I-2 (Tešanj) i VII-1 (Sarajevo). Učenici će biti nagrađeni jednodnevnim izletom na Trebević.

Termini besplatnog klizanja

26.12.2018.

Općina Centar Sarajevo je i ove godine obezbjedila besplatno klizanje na prostoru parka Hastahana za učenike osnovnih škola sa područja ove općine. Termine besplatnog klizanja za učenike osnovnih škola sa područja Općine Centar Sarajevo možete pogledati u nastavku.

Termini klizanja»

Posjeta PŠ u Banolozima

21.12.2018.

Planirane aktivnosti na prikupljanju poklon paketića za akciju "Poklanjam ti bajku" učenika JU OŠ "Hasan Kikić" Sarajevo za učenike u PŠ u Banlozima su uspješno realizovane.

Posjeta delegacije JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo PŠ u Banlozima i uručivanje poklon paketića održana je 21.12.2018. godine.

Opširnije o posjeti»

Časopis "Mladi i škola"

17.12.2018.

U povodu izdavanja četvrtog broja časopisa „Mladi i škola“ čiji je izdavač Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, redakcijski tim časopisa se i ovaj put potrudio kako bi pripremio interesantan sadržaj iz oblasti odgoja i obrazovanja.

Pogledajte novo izdanje časopisa»

Međunarodni dan djeteta

22.11.2018.

Međunarodni dan djeteta koji se obilježava 20. novembra učenici JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo obilježili su aktivnostima u okviru projekta „PITAJMO DJECU – ZA SRETNO DJETINJSTVO!“.

Već drugu godinu za redom, na Svjetski dan djeteta, djeca i mladi sa svih kontinenata udružuju se kako bi skrenuli pažnju na svoja prava. Djeca preuzimaju društvene mreže, biznise, medije.

Sa željom da damo podršku ovoj kampanji i čujemo šta djeca imaju da nam poruče učenici naše škole su na jedan dan svoje školske klupe zamijenili radnim mjestima u školi i radni dan proveli kao učitelji, nastavnici, direktor, pedagog, sekretar, računovođa, bibliotekar, domar i socijalni radnik.

Pročitajte cijeli članak»

Međunarodni dan djeteta - najava događaja

18.11.2018.

U povodu Međunarodnog dana djeteta koji se obilježava 20.11. učenici JU OŠ „Hasan Kikić“ obilježiće projektnim aktivnostima „PITAJMO DJECU!“.

U okviru aktivnosti „PITAJMO DJECU!“ – učenici će na jedan dan svoje školske klupe zamijeniti radnim mjestima u školi kao odgojno – obrazovnoj ustanovi i radni dan provesti kao učitelji, nastavnici, direktor, sekretar, računovođa, stručni saradnik – pedagog, bibliotekar, socijalni radnik.

Cilj projekta je ukazivanja na vrijednosti praktičnog učenja i stvaranje partnerskog odnosa učenika i škole.

Želimo pitati i čuti djecu koje su njihove ideje, sugestije za unapređivanje obrazovnih politika u školi. Samim tim motivirat ćemo učenike da svojim radom doprinesu poboljšanju odgojno - obrazovnog rada.

Želimo PITATI DJECU kako bismo dobili odgovore koji će biti smjernice u našim odgojno - obrazovnim nastojanjima i podržati aktivnije uključivanje djece i jednak pristup obrazovanju za svako dijete.