OBRADUJ NEKOGA - ZAVRŠENA akcija pomoći za socijalno ugrožene bebe

22.11.2021.

U saradnji sa Udruženjem "Obraduj nekoga" učenici JU OŠ "Hasan Kikić" Sarajevo u akciji prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene bebe osigurali su donacije u vidu hrane za bebe, baby opreme i higijene.

Učenici su sa razrednicima napravili zajednički poklon paketić svog razreda.

Osigurane donacije donirane su Udruženju "Obraduj nekoga", te će iste biti uručene porodicama socijalno ugroženih beba 20. novembra 2021. godine u okviru obilježavanja Međunarodnog dana dječjih prava.

Zahvaljujemo se našim učenicima i roditeljima koji su podržali ovu humanu akciju.

"Nije važno činiti velike stvari, već male stvari s velikim srcem."

Slike

KONKURS za prijem radnika na upražnjeno radno mjesto nastavnik tjelesnog odgoja na određeno vrijeme u školskoj 2021/2022. godini

21.11.2021.

Detalje konkursa možete pogledati na linku u nastavku!

KONKURS

Projekat "Zvijezde vodilje"

10.11.2021.

Dana, 25.10.2021.godine direktor škole gospodin Almir Pleh i Kerima Delibašić predstavnica Udruženja "Narko NE" potpisali su Protokol o saradnji u okviru projekta "Zvijezde vodilje".

Projektom je osigurana podrška u učenju za učenike od I-IV razreda, te ciklus edukativnih radionica za učenike korisnike produženog boravka škole.

Projekat

Rad policije u zajednici

5.11.2021.

U saradnji sa policijskim službenicima i ove školske godine osiguran je nastavak saradnje i uspostavljanje održivosti preventivnog programa edukacije učenika osnovnih škola “Lopov uvijek bude otkriven”.

Projekat “Lopov uvijek bude otkriven” realizuje se u okviru programa “Rad policije u zajednici” u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH.

Radionica je danas održana i u našoj školi, sa ciljem povećavanja svijesti djece da se nezakonito ponašanje ne isplati i da lopov uvijek bude uhvaćen. Radionici su prisustvovali učenici VI razreda sa razrednicama Lejlom Đerzić i Samirom Hasaničević.

Sigurnost djece u saobraćaju je odgovornost svih nas. Učenici I-1 i I-2 odjeljenja uživali su sa predstavnicima saobraćajne policije iz PU Centar.

Rad policije u zajednici

AKTIVNOSTI ŠKOLE U IMPLEMENTACIJI AKCIONIH EKO PLANOVA PROJEKTA "MISLI O PRIRODI!"

5.11.2021.

Na Konferenciji za nastavnike/ce u okviru Certifikacijskog mehanizma Eko škola projekta "Misli o prirodi!" JU OŠ "Hasan Kikić" Sarajevo je predstavila pozitivne prakse u implementaciji ovog projekta.

U okviru AKCIONOG EKO PLANA škole u oblasti ENERGIJA u cilju osiguranja energetske efikasnosti na objektu školske sale izvršena je zamjena dotrajale drvene stolarije novim PVC prozorskim profilima sa ventus ragno mehanizmom.

Certifikacijski mehanizam Eko škola ohrabruje škole i mlade da se aktivno uključe u zaštitu okoliša /životne sredine u svom okruženju. Promjena počinje u učionici, proširuje se na cijelu školu i na kraju dolazi u zajednicu.

📌 JU OŠ "Hasan Kikić" Sarajevo učestvuje u programu Eko škola u okviru projekta „Misli o prirodi!“🌍♻️🌿

📌 Projekat "Misli o prirodi!" implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a finansijski podržava Švedska 🌍♻️🌿

Više o navedenom možete pogledati na linku u nastavku!

Novi izgled škole

Takmičenje "Scientist for a Day"

18.10.2021.

Učenik Rej Hrenovica osvojio je prvo mjesto na takmičenju "Scientist for a Day".

Kriterij za odabir finalista odvijao se prema strogim pravilima iz NASA-e, žiri je ocjenjivao sljedeće: da esej nije plagijat, kreativnost i mašta u pisanju, znanje o mjesecima, pravopis, a najvažnije odgovor na pitanje šta ih nadahnjuje vezano za istraživanje nekog od Uranovih mjeseci.

Čestitamo našem Reju na ovom uspjehu i želimo mu još mnogo znanstvenih izazova u budućnosti.

Više o navedenom možete pogledati na linku u nastavku!

Scientist for a Day

Rad policije u zajednici

11.10.2021.

U ponedjeljak, 11.10.2021.godine za učenike I razreda u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo realizovana je radionica "Sigurnost djece u saobraćaju".

Sigurnost djece u saobraćaju je odgovornost svih nas. Učenici I-1 i I-2 odjeljenja uživali su sa predstavnicima saobraćajne policije iz PU Centar.

Rad policije u zajednici

Opremljen logopedski kabinet škole

11.10.2021.

Za potrebe Mobilnog stručnog tima za inkluzivno obrazovanje u saradnji sa Općinom Centar škola je osigurala nabavku digitalnog logopedskog seta Behringer i vibrofona – uređaja za korekciju artikulacijskih poremećaja kod govora. Uz digitalni logopedski set Behringer osigurana je montaža, tehnička priprema seta ugradnja licenciranog software-a, te obuka logopeda. Digitalni logopedski set je najmoderniji logopedski instrument, namijenjen slušanju i govoru, koji u svojoj osnovi koristi digitalno signalno procesiranje. Digitalni logopedski set je neophodan za terapiju djece s poremećajima izgovora. Takva terapija, između ostalog, kod djece poboljšava pamćenje, govor, socijalnu komunikaciju i druge važne vještine. Upotrebom ovog digitalnog logopedskog aparata značajno će se unaprijediti logopedski tretman naših učenika.

Obavještajne za roditelje i učenike

30.9.2021.

U petak, 1.10.2021.godine doći će do izmjene u realizaciji nastave zbog proglašenja Dana žalosti u našoj školi povodom prerane smrti našeg učenika.

-  Knjiga žalosti bit će otvorena u petak, 1.10.2021.godine u 12,00 sati u prostorijama škole.

- Zbog proglašenog Dana žalosti odgađaju se sve muzičke i sportske aktivnosti u školi.

- U petak, 1.10.2021.godine nastava  će se realizovati skraćeno prema sljedećem rasporedu:

-1. čas 8,00 - 8,30

-2. čas 8,35 - 9,05

-VELIKI ODMOR

-3. čas 9,20 - 9,50 

-4. čas 9,55 - 10,25

-5. čas 10,30 - 11,00

-6. čas 11,05 - 11,35

-Nemamo riječi da opišemo tugu zbog preranog odlaska našeg učenika. Porodici iskreno saučešće.

Svečani prijem učenika I razreda u školskoj 2021/2022. godini

30.8.2021.

Obavještavamo cijenjene roditelje da će se svečani prijem učenika I razreda u školskoj 2021/2022. godini održati u srijedu, 1.9.2021. godine u JU OŠ "Hasan Kikić" Sarajevo prema sljedećem rasporedu:

I1 – učiteljica Ermina Hajrić, u 13:00 sati


I2 – učiteljica Mukadesa Delić, u 14:00 sati

Detaljnije možete pogledati na linku u nastavku.

Obavještenje

Upis učenika u I razred školske 2021/2022 - augustovski rok

26.8.2021.

Obavještavamo cijenjene roditelje da je JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo objavila Oglas za upis učenika u I razred školske 2021/2022 godine
- augustovski upisni rok - 10.08.2021. – 31.08.2021.godine.

Oglas možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Oglas

Obavijest - Instrunkcija za postupanje

6.8.2021.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dostavilo je Instrukciju za postupanje u vezi sa sljedećim pravilnicima: Pravilnik sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo

Instrukcija se nalazi na linku u nastavku!

Instrukcija

"Pronađimo zajedno rješenja: Zaustavimo klimatske promjene!"

8.7.2021.

Učenice JU OŠ "Hasan Kikić" Sarajevo sudjelovale su u takmicenju/inicijativi "Pronađimo zajedno rješenja: Zaustavimo klimatske promjene" i sa svojim idejnim rješenjima kao nagradu osvojile tablet.

Osvojeni tablet odlučile su donirati za potrebe online nastave djeci u Sigurnoj kući kako bi dale mali doprinos ostvarivanju prava na obrazovanje svakog djeteta.

Učenice učesnice projekta: Mona Jamaković, Zejna Pleh i Ena Barakovac

Nastavnik/mentor: Sanela Đemidžić

Čestitamo našim učenicama i nastavnici na ostvarenom rezultatu i humanom djelu.

Donacija Sigurnoj kući

Eko škole projekta “Misli o prirodi!”: Učenici JU OŠ “Hasan Kikić” Sarajevo kreirali eko poruke u vidu viber stickera

30.6.2021.

U okviru projekta “Misli o prirodi!” učenici JU OŠ “Hasan Kikić” Sarajevo kreirali su viber stickere sa eko porukama.

Certifikacijski mehanizam Eko škola ohrabruje škole i mlade da se aktivno uključe u zaštitu okoliša /životne sredine u svom okruženju.

Promjena počinje u učionici, proširuje se na cijelu školu i na kraju dolazi u zajednicu.

Eko škola je idealan način da škole krenu putem kojim će ići ka poboljšanju okoliša/životne sredine kako u školi tako i u lokalnoj zajednici.

„Misli o prirodi!“ je projekat kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

“Priroda je jedina knjiga koja na svojim listovima nudi mnogo sadržaja.” Goethe

Viber stickere možete pogledati na linku u nastavku!

Stickeri

Podjela uvjerenja - obavijest

18.6.2021.

Dragi učenici, poštovani roditelji podjela Uvjerenja o završenom razredu realizovati će se 21.6.2021. godine prema sljedećem rasporedu:

I, V i VI razred sa početkom u 9:00

II, IV i VII razred sa početkom u 9:30

III i VIII razred sa početkom u 10:00

Godišnjak škole

11.6.2021.

Dragi učenici, poštovani roditelji, uvaženi nastavnici i prijatelji škole, pred vama je izdanje školskog GODIŠNJAKA za školsku 2020/2021. godinu.

Sretan završetak nastavne godine!

Godišnjak

Đurđevdan - čestitka

6.5.2021.

Svakog 6. maja Romi širom svijeta obilježavaju najveći romski praznik Đurđevdan/Erdelezi kojim se slavi povratak proljeća.

Našim učenicima, njihovim porodicama i svim Romima širom svijeta upućujemo iskrene čestitke povodom obilježavanja Đurđevdana.

Čestitka

Jačanje svijesti i znanja o značaju zdrave ishrane

30.4.2021.

Caritas Švicarske u Bosni i Hercegovini, pored projekata u oblasti socijalne inkluzije i obrazovanja, implementira projekat „Stvaranje prihoda i radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru“ koji se od 2019. godine uz saglasnost Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, implementira u partnerstvu sa JU OŠ "Hasan Kikić" Sarajevo i JU OŠ "Džemaludin Čaušević" Sarajevo.

Jedan od ciljeva jeste i podrška mladim ljudima, učenicima i studentima u jačanju svijesti i znanja o važnosti zdrave ishrane i proizvodnje kvalitetnih namirnica.

Kroz navedeni projekat, imamo priliku promovirati značaj usvajanja pravilnih prehrambenih navika i jačanja znanja o važnosti proizvodnje i konzumiranja prirodnih i lokalno uzgojenih namirnica kod djece školskog uzrasta.

U okviru ovog projekta objavljena je brošura RASTI ZDRAVO.

Više o navedenom možete saznati na linku u nastavku.

Jedi zdravo

Tanjir zdrave ishrane

Zdrava ishrana

📌OBAVIJEST❗❗❗

30.4.2021.

Od utorka, 4.5.2021. godine odgojno-obrazovni proces realizirat će se u prostorijama škole po kombinovanom modelu i za ùčenike V i VI razreda.

Detaljne informacije, učenici/ce će dobiti od svojih razrednika/ca.

Više o navedenom možete saznati na linku u nastavku.

Obavijest

📌Projekat "Misli o prirodi!"

13.4.2021.

📌 JU OŠ "Hasan Kikić" Sarajevo učestvuje u programu Eko škola u okviru projekta „Misli o prirodi!“🌍♻️🌿

📌Projekat "Misli o prirodi!" implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a finansijski podržava Švedska 🌍♻️🌿

📌 Nutricionistkinja Amela Ivković O'Reilly prijatelj je projekta "Misli o prirodi!"🍏♻️🌏🌿


#EkoŠkole #MisliOPrirodi #ThinkNature #CPCDba #EmbassyOfSwedenSarajevo

Misli o prirodi

Priče koje pomiču granice: 8. april - Svjetski dan Roma

8.4.2021.

Svjetski dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma danas pričamo priče koje govore o uspjehu i motiviraju nas da mijenjamo svijet - priče koje pomiču granice!

Galeriju možete pogledati na linku u nastavku.

Svjetski dan Roma

Inkluzivna tranzicija za dijete i porodicu

7.4.2021.

Osnovna škola "Hasan Kikić" Sarajevo partner je projekta "Inkluzivna tranzicija za dijete i porodicu" koji implementira udruženje "DUGA" u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

🎯 U svrhu identificiranja izazova u planiranju inkluzivne tranzicije urađena je analiza stanja kada je u pitanju tranzicija djece s teškoćama u razvoju/invaliditetom iz razredne u predmetnu nastavu ✅

🎯U okviru projekta kreirane su "Smjernice za inkluzivnu tranziciju iz razredne u predmetnu nastavu“ ✅

Dokument se sastoji od temeljnih polazišta inkluzivnog obrazovanja, sažetaka rezultata istraživanja, koraka u planiranju kvalitetne inkluzivne tranzicije, te preporuka za planiranja tranzicije u obrazovanju. U prilozima su obrasci, resursi za planiranje i realizaciju svih navedenih koraka.

#dugabih #inkluzivnatranzicija #inkluzija #smjernice

Više o navedenom možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Inkluzivna tranzicija

Samo ljubav brojimo: Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

2.4.21.

U povodu 2.aprila – Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u saradnji sa Udruženjem za podršku porodicama i djeci sa poteškoćama u razvoju “Colibri” i prestavnicima Vijeća učenika JU OŠ “Hasan Kikić” Sarajevo održana je online edukacija.

Program koordinatorica Udruženja “Colibri” gđa Šejla Sarajlić podijelila je iskustva u radu sa djecom i porodicama. Ovo je naš simboličan doprinos obilježavanju Dana svjesnosti o autizmu i prava na inkluzivno obrazovanje. 💙

Više o navedenom možete pogledati na linku u nastavku.

Samo ljubav brojimo

Sat za planetu Zemlju 🌍♻️🌿

26.03.2021.

Simboličnim gašenjem svjetla 🔌 pomažemo podići svijest o negativnim posljedicama klimatskih promjena i važnosti brige za naš okoliš. 🌍♻️✅

27. marta u 20:30 ⏰ ugasimo svjetla i nepotrebne elektronske uređaje 📺🖥 i posvetimo jedan sat planeti Zemlji. 🌍

#EarthHour#NašaPlanetaNašaBudućnost 🌍♻️✅

#EkoŠkole #MisliOPrirodi #ThinkNature #CPCDba #EmbassyOfSwedenSarajevo

Sat za planetu Zemlju

Eko kalendar škole

21.03.2021.

S prvim danima proljeća donosimo vam EKO kalendar naše škole. Biljke, životinje, aktivizam, prirodna bogatstva, nove tehhnologije, reciklaža - teme su koje su našle svoje mjesto u EKO kalendaru naše škole.

JU OŠ "Hasan Kikić“ Sarajevo učestvuje u programu Eko škola u okviru projekta „Misli o prirodi!“.

Projekat "Misli o prirodi!" implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a finansijski podržava Švedska.

#EkoŠkole #MisliOPrirodi #ThinkNature #CPCDba #EmbassyOfSwedenSarajevo

Više o navedenom možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Eko kalendar škole

Eko škola u okviru projekta „Misli o prirodi!“

19.03.2021.

U okviru projekta “Misli o prirodi!“ kroz komponentu Eko škole Osnovna škola „Hasan Kikić“ Sarajevo će sudjelovati u implementaciji Certifikacijskog mehanizma Eko škola u BiH. Akcioni eko plan škole odobren je od strane Centra za promociju civilnog društva (CPCD) za oblast VODA, ENERGIJA i BIODIVERZITET.

Više o navedenom možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Eko škola

Obavještenje za roditelje i učenike u veza sa organizacijom i realizacijom nastave u drugom polugodištu

28.1.2021.

Model organizovanja nastavnog procesa za učenike razredne nastave, kakav je definisan Uputstvom broj: 11-34-31987-8/20 od 22.10.2020. godine, ostaje na snazi do 26.02.2021. godine – to znači da učenici od I - IV razreda rade po kombinovanom modelu. Za učenike V, VI, VII ,VIII I IX razreda nastava se odvija po online modelu.

U nastavku možete saznati više detalja o načinu organizovanja nastave.

Obvještenje

Obavještenje

30.12.2020.

Poštovani roditelji/staratelji, dragi učenici,

obavještavamo Vas da će se, u skladu sa Nastavnim kalendarom za školsku 2020/2021. godinu, u četvrtak 31.12.2020. godine nastava realizirati prema redovnom rasporedu i satnici zvonjenja.

Produženi i cjelodnevni boravak škole radit će po redovnom rasporedu.


Sretni nastupajući praznici!


DIREKTOR ŠKOLE

Almir Pleh

Učionica – muzejska radionica: Učenici JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo u virtualnoj šetnji kroz Historijski muzej Bosne i Hercegovine

16.12.2020.

Osnovna škola „Hasan Kikić“ Sarajevo već tri godine uspješno sarađuje sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine doprinoseći neformalnom obrazovanju kroz muzejske priče i predmete.

Prethodnih godina mališani škole su bili redovni godišnji posjetioci i učesnici muzejskih radionica, a Osnovna škola “Hasan Kikić” je prva otvorila vrata svojih učionica i ugostila muzejske kustose – prepustivši im čas i pretvorivši učionicu u muzejsku radionicu.

Više o navedenom možete pogledati na linku u nastavku.

Pogledajte

Međunarodni dan prava djeteta

Socijalizacija s pravom: Osnažimo pravo djece da budu sigurna

16.12.2020.

Povodom Međunarodnog dana prava djeteta, a u okviru programa PH International „Socijalizacija s pravom“ učenici JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo kreirali su viber stickere na temu „Imam pravo…“ kako bi i u virtualnom okruženju poslali poruku da se zdravstvena kriza ne smije pretvoriti u krizu prava djeteta.

Više o navedenom možete pogledati na linku u nastavku.

"Imam prava"

Dan državnosti BiH

24.11.2020.

Povodoom Dana državnosti BiH učenici naše škole zajedno sa svojim nastavnicima pripremili su prigodan svečani program koji možete pogledati na linku u nastavku.

Priredba

Međunarodni dan prava djeteta – Osnažimo pravo djece da budu sigurna

20.11.2020.

Međunarodni dan prava djeteta je prilika da se ukaže na obavezu poštovanja Konvencije UN-a o pravima djeteta.

Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 20. novembra 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje država potpisnica Konvencije mora garantovati svakom djetetu.

Taj datum se u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan dječijih prava.

Ovaj datum je i prilika za skretanje pažnje i ukazivanje na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih, socijalnih i drugih institucija prema djeci.

Zajedno moramo učiniti više kako bismo osigurali da sva djeca imaju jednak pristup kvalitetnom učenju.

Vlade moraju dati prioritet tome da škole ostanu otvorene i da budu sigurne za djecu, nastavnike i roditelje te istovremeno unaprijeđivati mogućnosti učenja online čime će osigurati jednake mogućnosti za svu djecu.

Povodom Međunarodnog dana prava djeteta, a u okviru programa „Socijalizacija s pravom“ učenici JU OŠ „Hasan Kikić“ kreirali su viber stickere na temu „Imam pravo...“ kako bi i u virtualnom okruženju poslali poruku da se zdravstvena kriza ne smije pretvoriti u krizu prava djeteta.

Informacija o organizaciji i realizaciji nastave

20.11.2020.

Informacija o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini (za period od 23.11. do 4.12.2020. godine)

Sve detalje o navedenom možete pročitati na linku u nastavku.

Informacija

Obavijest za roditelje - Izjava o nemogućnosti pohađanja redovne nastave u školi

10.9.2020.

Obrazac izjave možete preuzeti na linku u nastavku.

Izjava

Produženi boravak - obavještenje

28.8.2020.

Obavještavamo roditelje/staratelje učenika koji će koristiti usluge produženog boravka škole da će produženi boravak početi sa radom od srijede, 2.9.2020. godine po ustaljenom rasporedu.

Obavještenje za učenike V-1 i V-2 razreda

24.8.2020.

Obavještavamo učenike petih razreda (šk. 2020/21. godine) da u školu dođu u utorak, 1. septembra 2020. godine i to:

- učenici V-1 razreda u 8.00 sati

- učenici V-2 razreda u 9.00 sati.

Učenici će se tom prilikom upoznati sa razrednicima i predmetnim nastavnicima, te dobiti sve potrebne informacije vezane za polazak u školu.

Važno je napomenuti da se učenici moraju pridržavati preporučenih epidemioloških mjera prilikom ulaska u školu (obavezno nošenje zaštitne maske, poštivanje distance, obavezna dezinfekcija ruku.)

*Napomena za učenike V razreda da udžbenik za informatiku još uvijek nije u prodaji.


UPRAVA ŠKOLE

Obavijest

21.8.2020.

Općina Centar će i ove školske godine obezbijediti besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji su upisani u osnovne škole na njenom području.

Više o navedenom možete pogledati na linku u nastavku.

Obavijest

Obavijest za roditelje - Izjava o nemogućnosti pohađanja redovne nastave u školi

21.8.2020.

Poštovani roditelji/staratelji učenika,

U skladu sa Obavještenjem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo od 18.8.2020.godine o početku školske 2020/2021.godine obavještavamo vas da je roditelj odnosno staratelj učenika razredne nastave, koji uslijed dolje navedenih okolnosti ne može pohađati redovnu nastavu u školi, dužan najkasnije do 27.8.2020. godine dostaviti školi pismenu izjavu da učenik ne može pohađati redovnu nastavu u školi, i da mu je potrebno dostavljati nastavne materijale u elektonskoj formi.

Kao opravdane okolnosti navode se sljedeće situacije:

Učenici sa hroničnim oboljenjima i učenici koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe sa hroničnim oboljenjima, stare i iznemogle osobe i druge osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Nastavnik/ica razredne nastave, odnosno predmetni nastavnik/ica, će učenicima koji nisu bili prisutni na nastavi neposredno nakon završetka iste dostaviti materijale elektronskim putem.

Učenici s teškoćama nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Škola će tim učenicima, u saradnji sa roditeljima dostavljati nastavne materijale i preporuke/smjernice za usvajanje nastavnih sadržaja.

Pismenom izjavom u ovom smislu smatra se i izjava dostavljena putem e-maila: oshasankikic@gmail.com ili na adresu škole: JU OŠ "Hasan Kikić" Sarajevo, Gorica 27.

Molimo vas da trazenu Izjavu dostavite do 27.8.2020.godine kako bismo blagovremeno odgovorili na sve izazove trenutne situacije i osigurali najbolje uvjete za početak nastave za svako dijete.

Obrazac izjave možete preuzeti na linku u nastavku.

Izjava

Godišnjak

5.6.2020.

Dragi učenici/ce, uvaženi roditelji, poštovani prijatelji škole!

Na linku u prilogu možete prelistati online izdanje GODIŠNJAKA za školsku 2019/2020. godinu.

Godišnjak

"Mali ambasadori Sarajeva"

20.5.2020.

"Mali ambasadori Sarajeva" šalju nam poruke o najljepšim turističkim destinacijama našeg grada.

Učenici III razreda naše škole predstavljau nam Baščaršiju - staro gradsko središte - srce i dušu Sarajeva.

U svojim pričama vode nas do monumentalnih građevina i predstavljaju aspekte kulture i tradicije po kojoj je naš grad poznat.

Uživajte u uzbudljivoj virtuelnoj šetnji kroz Sarajevo.

Dobrodošli u Sarajevo!

Video

Teme stručnih saradnika

14.5.2020.

Na linku u nastavku možete pogledati teme stručnih saradnika i kolega iz Stručnog mobilnog tima za inkluziju.

Teme

Umjetnost demokratije

14.5.2020.

U okviru projekta "Umjetnost demokratije" učenici JU OŠ "Hasan Kikić" Sarajevo kreirali su video poruke #OstaniKući na znakovnom jeziku kako bismo i druge motivirali da i u fizičkoj distanci ostanemo socijalno povezani.

#OstaniKući je hastag koji mnogi koriste kako bi druge motivirali na odgovorno ponašanje, odnosno na socijalno distanciranje.

Učenici JU OŠ "Hasan Kikić" Sarajevo još jednom su dokazali da su i online kreatori pozitivnih priča u obrazovanju.

Video

Đurđevdan - češtitka

6.5.2020.

Našim učenicima, njihovim porodicama i svim Romima u Bosni i Hercegovini upućujemo iskrene čestitke povodom obilježavanja Đurđevdana.

Čestitka

Čestitka povodom 8. aprila – Svjetskog dana Roma

8.4.2020.

Svjetski dan Roma, 8. april - obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu. To je jedan od najvažnijih događaja u povijesti Roma.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Više o navedenom možete saznati u nastavku

Saznaj više

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

20.3.2020.

Dragi učenici, poštovani roditelji!

Svaka situacija je nova prilika za učenje.

U susret 21.3. koji se obilježava kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom preporučujemo Vam da zaigrate digitalnu igru, naučite nešto novo i razgovarate o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju.

Ne zaboravite sutra obući različite šarene čarape!

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Šarena inkluzija – Program podrške socijalnoj inkluziji svakog djeteta

3.3.2020.

U okviru projekta „Šarena inkluzija“ koji se u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke implementira u JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo u četvrtak, 27.02.2020. godine imali smo priliku družiti se sa učenicima „Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu“ Sarajevo.

Fokus projekta je na pružanju programa podrške za socijalnu inkluziju svakog djeteta.

Više o navedenom možete saznati na sljedećem linku u nastavku.

Saznaj više

Dan nezavisnosti BiH

29.2.2020.

Svečanom priredbom obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U četvrtak, 27.02.2020. godine u 12,00 sati u prostorijama škole upriličena je svečana priredba povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Danas je Bosna i Hercegovina slobodna i nezavisna zemlja i domovina svim svojim građanima bez obzira kojem narodu oni pripadali.

Mi, djeca Bosne i Hercegovine, dio smo slobodne evropske porodice čija je težnja razvijati prijateljske odnose, učiti od drugih i školovati se prema evropskim programima.

Želimo da imamo slobodnu domovinu, da u njoj bezbrižno živimo, rastemo i obrazujemo se, ali i da na sebe preuzmemo odgovornost da je sutra, kao mladi ljudi, dalje razvijamo, izgrađujemo i čuvamo – poručili su učenici naše škole.

Kako je to sve izgledalo pogledajte na linku u nastavku.

Galerija

Obavijest o promjeni termina pismene provjere znanja

14.2.2020.

Pismena provjera znanja predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost kod nastavnice Selme Kapić VI-2 razreda, a koja je planirana IV sedmice mjeseca februara (28.2.2020. godine), pomjera se zbog škole skijanja za III sedmicu mjeseca februara (21.2.2020. godine).

Više o navedenom možete pogledati u nastavku.

Odluka

Obavijest o besplatnoj školi gimnastike

8.2.2020.

Obavještavamo učenike da Općina Centar organizuje besplatnu školu gimnastike za učenike od I do VIII razreda osnovnih škola sa područja Općine Centar. Škola gimnastike će trajati od 11. februara do 29.decembra 2020. godine.

Više o navedenom možete saznati na sljedećem linku u nastavku.

Saznaj više

Predavanje na temu "Komunikacija za zdravlje nastavnika:
društveno posjedovana profesija i profesionalna motivacija"

29.1.2020.

Dana 28.1.2020. godine u prostorijama Osnovne škole "Hasan Kikić" održano je predavanje na temu "Komunikacija za zdravlje nastavnika: društveno posjedovana profesija i profesionalna motivacija".

Predavanje je realizovano u okviru stručnog usavršavanja nastavnika i saradnika, a predavač je bila prof.dr. Mirjana Mavrak sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Besplatno klizanje za osnovce

31.12.2019.

Kako je ranije najavljeno, početkom nove 2020. godine Općina Centar Sarajevo obezbijedila je besplatno klizanje, u okviru Sarajevo Holiday Marketa na lokalitetu Hastahana, za učenike osnovnih škola koje se nalaze na njenom području.

U nastavku možete pogledati raspored besplatnog klizanja za učenike iz 12 osnovnih škola iz Centra.

Saznaj više

Međunarodni dan ljudskih prava u JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo

31.12.2019.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine i po prvi puta u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”.Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra.

Svojim radovima učenici I-1 razreda Osnovne škole „Hasan Kikić“ Sarajevo i učiteljica Lejla Smajović šalju nam univerzalne poruke kojima pozivaju na poštivanje prava zagarantovanih Univerzalnom deklaracijom i Konvencijom o pravima djeteta.

Više o navedenom možete saznati na sljedećem linku u nastavku.

Saznaj više

Dodjela Mirovne nagrade Mreže za izradnju mira za 2019. godinu

10.12.2019.

Danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Osnovnoj školi "Hasan Kikić" dodijeljena Mirovna nagrada Mreže za izradnju mira za 2019. godinu. Ovom nagradom prepoznati su naši dugogodišnji napori i pozitivne prakse u promovisanju tolerancije i ljudskih prava te inkluziji marginaliziranih grupa djece.

Kako je to sve izgledalo pogledajte na linku u nastavku.

Galerija

Gledaj moja prava mojim očima: Konvencija kao podsjetnik da sva djeca trebaju posebnu pažnju

2.12.2019.

U okviru obilježavanja 20. Novembra – Svjetskog dana prava djeteta učenici i kolektiv JU OŠ “Hasan Kikić” podržali su kampanju #Slušaj Dijete.

Sa željom da pruže podršku ovom projektu i čuju šta djeca imaju da poruče, učenici JU OŠ “Hasan Kikić” su svoje školske klupe zamijenili radnim mjestima u Policijskoj upravi Centar.

Više o navedenom možete saznati na sljedećem linku u nastavku.

Saznaj više

Svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

2.12.2019.

Svečanom akademijom povodom obilježavanja 25.novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak, 21.11.2019. godine sa početkom u 13,00 sati, u prostorijama škole obilježen je ovaj historijski značajan datum.

Pjesmom, recitacijom, glumom i plesom učenici, učesnici kulturno-zabavnog programa su se predstavili prisutnoj publici.

Kako je to sve izgledalo pogledajte na linku u nastavku.

Galerija

Škola u prirodi Šabići

29.11.2019.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je od septembra započelo realizaciju još jednog projekta, a riječ je o besplatnoj Školi u prirodi za sve učenike četvrtih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Učenici IV 1 i IV 2 razreda sa svojim učiteljicama Majom Cucak i Jasminom Karadža, od 20.11. – 22. 11. 2019. godine, boravili su u Šabićima.

Škola u prirodi je specifičan način izvođenja nastave u prirodnom ambijentu, sadržajno i metodički adekvatno pripremljen, koji učeniku omogućava postizanje cjelovitog doživljaja nastavnog sadržaja, boravak na čistom zraku, kao i upoznavanje sa prirodnim i historijskim znamenitostima.

Škola u prirodi "Šabići" nalazi se 30 km južno od Sarajeva, u selu Šabići na nadmorskoj visini od 1100 metara. Selo Šabići je autentično bjelašničko selo smješteno na platou između Bjelašnice, Treskavice i Visočice.

Škola u prirodi je specifičan način izvođenja nastave u prirodnom ambijentu, sadržajno i metodički adekvatno pripremljen, koji učeniku omogućava postizanje cjelovitog doživljaja nastavnog sadržaja, boravak na čistom zraku, kao i upoznavanje sa prirodnim i historijskim znamenitostima.

Galerija

Dani robotike: Upoznavanje učenika sa tehnologijom 3D printanja kroz obuku za rad na Ultimaker 2+ 3D printerima

19.11.2019.

Danas je u prostorijama Networksa u suradnji sa Općinom Centar Sarajevo održana radionica na temu „Upoznavanje učenika sa tehnologijom 3D printanja kroz obuku za rad na Ultimaker 2+ 3D printerima“ za učenike iz osnovnih škola sa područja Općine Centar. Učenici su upoznati sa tehnologijom 3D printanja i upravljanjem prve bh. robotske ruke „HAS_One“ te pojašnjavanje njenog principa rada i procesa nastanka jednog ovakvog proizvoda.

Ceremonija potpisivanja Ugovora temeljne grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti za projekat obnove JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo

15.11.2019.

U petak, 15.11.2019. godine u 11,00 sati u prostorijama Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini upriličena je ceremonija potpisivanja Ugovora temeljne grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti za projekat obnove JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo za čiju je implementaciju donatorska sredstva obezbjedila Vlada Japana u okviru GAGP projekta.

Grant ugovore potpisali su ambasador Japana u BiH nejgova ekselencija Hideyuki Sakamoto i direktor škole Almir Pleh.

Realizacija projekta podrazumijeva obnovu vanjske stolarije, postavljanje termoizolacione fasade, postavljanje toplotne izolacije između stropa i tavana, te ugrađivanje termostatskih ventila na sve radijatore na objektu JU OŠ "Hasan Kikić“ Sarajevo.

Davanjem podrške realizaciji ovog projekta Vlada Japana je ponovo potvrdila svoju posvećenost i podršku razvoju obrazovanja u BiH.

Inkluzivne priče: Colibri – note u bojama

15.11.2019.

U okviru projekta "Colibri - note u bojama", koji finansira Općina Centar, mališani iz Udruženja za podršku porodicama i osobama sa poteškoćama u razvoju “Colibri“ posjetili su JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo i održali zajedničku kreativnu radionicu "Širimo ruke prijateljstva".

Radovi svih učesnika bit će predstavljeni u decembru na izložbi u Centru za kulturu Općine Centar

Note u bojama

Projekat „Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE“ u našoj školi

6.11.2019.

U saradnji sa Udruženjem CROA i ove školske godine nastavljamo sa realizacijom projekta „Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE“. Projekat je podržan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Općine Centar.

Projakat obuhvata nekoliko aktivnosti:

1. Eduaktivne radionice za učenike „Krugovi prijateljstva“ koje su realizovane sa učenicima I-2 I IV-1 razreda

2. Učeničke lokalne akcije sa sloganom „Stop vršnjačkom nasilju“

3. Online kampanja o prevnciji „Cyber nasilje – ne u mojoj školi“

4. Jačanje kompetencija roditelja u borbi protiv vršnjačkog nasilja – edukacija za roditelje koja će se održati, 06.11.2019.godine sa početkom u 17,00 sati

Nadamo se da će ove aktivnosti doprinijeti stvaranju sigurnog školskog okruženja i pozitivne razredne klime.

Obavijest - predavanje nutricioniste

5.11.2019.

Obavještavamo učenike i roditelje da će se, dana 6.11.2019. godine u 17,30 sati, u holu škole održati predavanje nutricioniste Amele Ivković Oreilly.

Osnovna škola „Hasan Kikić“ Sarajevo: Generacijskim projektom učenici odgovorili na izazove globalnih klimatskih promjena

30.10.2019.

U okviru Generacijskog projekta „ZA SRETNO DJETINJSTVO“ učenici JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo danas su na izletištu Barice realizovali jedinstvenu akcija pošumljavanja u kojoj su učestvovali učenici I razreda ove sarajevske škole.

Svi đaci – prvaci posadili su svoje drvo i pratit će njegov rast do kraja osnovne škole.

Ovom akcijom pošumnjavanja željeli smo dati doprinos jačanju ekosistema šuma u borbi protiv globalnih klimatskih promjena s jedne strane, a s druge strane projekat ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti bosanskohercegovačkih šuma.

Važno je da svih 365 dana radimo na očuvanju ovog važnog resursa.

Ličnim angažmanom u ovom projektu učenici i odrasli preuzeće odgovornost za zaštitu životne sredine, promovirajući na taj način osjećaj odgovornosti za svoje okruženje i razvijajući kulturu društvene brige – istakao je na kraju razgovora Almir Pleh, direktor škole.

Izletište Barice bogatije je sada za nove sadnice, a učenici ove sarajevske škole sa svojim učiteljicama Lejlom Smajović i Aidom Jusić, poručuju: „Sadite drveće. Ono nam daje ono najvažnije za opstanak: kisik i knjige!“

Implementaciju projekta podržali su: KJP „Sarajevo - šume“, Forestry and Environmental Action fea., AMS grafika i EU Info Centar.

Galeriju slika možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Galerija

Škola u srcu zajednice: Volontiranjem u zajednici rastemo i kreiramo promjene

7.10.2019.

U okviru Dječije nedjelje Udruženju za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju “Colibri“ u petak, 04.10.2019. godine volonterski tim škole darovao Kutak „ZA SRETNO DJETINJSTVO“: U okviru obilježavanja Dječije nedjelje nastala je ideja da Colibrima darujemo jedan kutak za igru koji će biti opremljen didaktičkim materijalima neophodnim za svakodnevni rad sa djecom.

Ovo je zaista jedna pozitivna priča. Kroz volonterski program škole fokus je na promovisanju prava na igru i prava na obrazovanje. Dječija nedjelja je izuzetna prilika da osluškujemo potrebe djece.

Opremanjem Kutka „ZA SRETNO DJETINJSTVO“ i obezbjeđivanjem didaktičkog materijala za korisnike u Udruženju „Colibri“ želimo kreirati programe podrške za svako dijete i promovirati aktivizam u zajednici.

Projektom želimo osigurati što bolje uslove za rast i razvoj potencijala i sposobnosti svakog djeteta.

Galeriju slika možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Galerija

Terenska posjeta u okviru projektne aktivnosti „Podrška učenicima u jačanju svijesti i znanja o važnosti zdrave ishrane i proizvodnje kvalitetnih namirnica“

20.9.2019.

U okviru projektne aktivnosti „Podrška učenicima u jačanju svijesti i znanja o važnosti zdrave ishrane i proizvodnje kvalitetnih namirnica“, a u saradnji sa Caritasom Švicarske u Bosni i Hercegovini i Poljoprivredno - prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu u četvrtak, 19.09.2019. godine realizirana je terenska posjeta grupe učenika Oglednom poligonu u Butmiru.

Da bi shvatili važnost lokalne i svježe uzgojene hrane, učenici osnovnih škola susreli su se sa teoretskim i praktičnim obrazovanjem o ishrani, sa fokusom na razumijevanje odakle hrana potiče.

Na taj način učenici će steći bolje razumijevanje za ekologiju i poljoprivredu.

Projektom promovišemo zdrave prehrambene navike i vježbanje sa ciljem kako bi se stvorile mogućnosti za usvajanje zdravih navika djece da donose zdraviji izbor pri odabiru hrane.

U okviru ovih aktivnosti radimo na povećanju svijesti o važnosti zdrave ishrane kod djece i mladih.

Galeriju slika terenske posjete možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Galerija

Projektne aktivnosti: „Podrška učenicima u jačanju svijesti i znanja o važnosti zdrave ishrane i proizvodnje kvalitetnih namirnica“

12.9.2019.

Predstavnica Caritasa Švicarske u Bosni i Hercegovini gospođica Mersiha Felić i direktor JU OŠ „Hasan Kikić“ gospodin Almir Pleh u srijedu, 11.09.2019. godine u prostorijama škole potpisali su Memorandum o saradnji.

U saradnji sa Caritasom Švicarske u školskoj 2019/2020. godini u JU OŠ „Hasan Kikić“ realizovat će se projekat „Podrška učenicima u jačanju svijesti i znanja o važnosti zdrave ishrane i proizvodnje kvalitetnih namirnica“.

Uz angažman stručnjaka iz oblasti nutricionizma provešće se edukacija o važnosti zdrave ishrane za učenike, roditelje i nastavnike.

Kako bi se predstavila tema o zdravoj prehrani i poljoprivredi općenito, razvit će se slikovna brošura koja će biti dopunjena fotografijama sa terenskih posjeta djece na obližnje plantaže i lokalne farme kako bi se stvorile mogućnosti za usvajanje zdravih navika djece da donose zdraviji izbor pri odabiru hrane.

Projekat se implementira uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Obavještenje za roditelje prvačića

28.8.2019.

Svečani prijem prvačića u JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo biće upriličen u ponedjeljak, 02.09.2019. godine sa početkom u 16,00 sati.

Općina Centar, nastavlja projekat podrške i pomoći učenicima i njihovim roditeljima povodom početka školske 2019/2020. godine.

Općina Centar je za sve prvačiće sa svog područja i ove godine obezbjedila udžbenike, školski pribor i ruksake.

Sretan početak!

Početak školske godine

28.8.2019.

Dragi učenici/ce, poštovani roditelji!

Nastava u školskoj 2019/2020. godini počinje u ponedjeljak, 02.09.2019. godine u 8,00 sati.

Svečani prijem prvačića u JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo biće upriličen u ponedjeljak, 02.09.2019. godine sa početkom u 16,00 sati u holu škole.

Našim učenicima i učenicama želimo puno uspjeha u novoj školskoj godini!

Spisak udžbenika od I do IV razreda

20.8.2019.

U nastavku se nalazi spisak udžbenika od I do IV razreda školske 2019/2020. Spisak udžbenika od V do IX razreda biće objavljen naknadno.

Spisak udžbenika od I do IV razreda možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Spisak udžbenika

Na današnji dan rođen je Hasan Kikić

20.8.2019.

Hasan Kikić, književnik i revolucionar.

Svoj život i književno djelo posvetio je bosanskom čovjeku iz čijih je redova i sam ponikao, pa ga vrlo često nazivaju i socijalnim piscem.

Hasan Kikić, književnik i revolucionar, rođen je 20.08.1905. godine u Gradačcu u brojnoj i siromašnoj porodici.Kikić je u 37. godini u redovima partizana ubijen na planini Čemernici, 6. maja 1942. godine.

"Ponosan sam što sam imao takvog brata, takvog književnika i borca za prava socijalno obespravljenih. Bio je vrlo strog, ali pravedan. Imao je veliku strast za pisanjem" - prisjeća se Mustafa Kikić, brat Hasana Kikića.


Više o liku i djelu Hasan Kikića možete pogledati u nastavku.

Hasan Kikić

Obavještenje za roditelje učenika I razreda

20.8.2019.

Obavještavamo cijenjene roditelje da će Općina Centar u školskoj 2019/2020.godini za sve prvačiće, pored školskih torbi i pribora, obezbjediti i neophodne udžbenike.

Obavijest o udžbenicima za školsku 2019/2020

15.8.2019.

Obavještavamo cijenjene roditelje da spisak odobrenih udžebnika od strane Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo još nije zvaničan, te molimo roditelje da sačekaju zvaničnu informaciju o kojoj će biti blagovremeno obaviješteni.

Upis učenika u I razred školske 2019/2020 - augustovski rok

31.7.2019.

Obavještavamo cijenjene roditelje da je JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo raspisala Oglas o upisu učenika u I razred školske 2019/2020 godine
- augustovski upisni rok - 01.08.2019. – 30.08.2019.godine.

Oglas možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Oglas

Obavještenje-podjela knjižica/uvjerenja

25.6.2019.

Obavještavamo roditelje da će se podjela knjižica/uvjerenja o postignutom uspjehu učenika na kraju školske godine održati u četvrtak 27.6.2019. godine u 10 sati.

Godišnjak

9.6.2019.

Draga djeco, uvaženi roditelji!

Pred Vama je novo izdanje Godišnjaka JU OŠ „Hasan Kikić“ – škole koja od 1956. godine uspješno vrši svoju odgojno – obrazovnu misiju.

Isti možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Godišnjak

Obavještenje

3.6.2019.

Prema obavještenju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo o nadoknadi nastavnih časova, odnosno nastavnih dana, obavještavamo Vas o sljedećem:

1. Realizacija nastave planirana kalendarom za tekuću školsku godinu umjesto u SRIJEDU, 19.6.2019. godine, realizirat će se u SRIJEDU, 12.6.2019. godine, po rasporedu časova od PETKA;

2. Realizacija nastave planirana za 31.12.2018. godine realizirat će se u SUBOTU, 8.6.2019.godine po rasporedu časova od PONEDJELJKA.

Čestitka

28.2.2019.

U povodu Dana nezavisnosti BiH kolektiv JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo upućuje iskrene čestitke svim roditeljima i učenicima!


Galeriju radova učenika u povodu Dana nezavisnosti BiH, pod nazivom "prođoh Bosnom kroz gradove", možete pogledati na sljedećem linku u nastavku.

Iz dječije perspektive

Nagrađeni su radovi učenika odjeljenja I-2 (Tešanj) i VII-1 (Sarajevo). Učenici će biti nagrađeni jednodnevnim izletom na Trebević.

Termini besplatnog klizanja

26.12.2018.

Općina Centar Sarajevo je i ove godine obezbjedila besplatno klizanje na prostoru parka Hastahana za učenike osnovnih škola sa područja ove općine. Termine besplatnog klizanja za učenike osnovnih škola sa područja Općine Centar Sarajevo možete pogledati u nastavku.

Termini klizanja»

Posjeta PŠ u Banolozima

21.12.2018.

Planirane aktivnosti na prikupljanju poklon paketića za akciju "Poklanjam ti bajku" učenika JU OŠ "Hasan Kikić" Sarajevo za učenike u PŠ u Banlozima su uspješno realizovane.

Posjeta delegacije JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo PŠ u Banlozima i uručivanje poklon paketića održana je 21.12.2018. godine.

Opširnije o posjeti»

Časopis "Mladi i škola"

17.12.2018.

U povodu izdavanja četvrtog broja časopisa „Mladi i škola“ čiji je izdavač Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, redakcijski tim časopisa se i ovaj put potrudio kako bi pripremio interesantan sadržaj iz oblasti odgoja i obrazovanja.

Pogledajte novo izdanje časopisa»

Međunarodni dan djeteta

22.11.2018.

Međunarodni dan djeteta koji se obilježava 20. novembra učenici JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo obilježili su aktivnostima u okviru projekta „PITAJMO DJECU – ZA SRETNO DJETINJSTVO!“.

Već drugu godinu za redom, na Svjetski dan djeteta, djeca i mladi sa svih kontinenata udružuju se kako bi skrenuli pažnju na svoja prava. Djeca preuzimaju društvene mreže, biznise, medije.

Sa željom da damo podršku ovoj kampanji i čujemo šta djeca imaju da nam poruče učenici naše škole su na jedan dan svoje školske klupe zamijenili radnim mjestima u školi i radni dan proveli kao učitelji, nastavnici, direktor, pedagog, sekretar, računovođa, bibliotekar, domar i socijalni radnik.

Pročitajte cijeli članak»

Međunarodni dan djeteta - najava događaja

18.11.2018.

U povodu Međunarodnog dana djeteta koji se obilježava 20.11. učenici JU OŠ „Hasan Kikić“ obilježiće projektnim aktivnostima „PITAJMO DJECU!“.

U okviru aktivnosti „PITAJMO DJECU!“ – učenici će na jedan dan svoje školske klupe zamijeniti radnim mjestima u školi kao odgojno – obrazovnoj ustanovi i radni dan provesti kao učitelji, nastavnici, direktor, sekretar, računovođa, stručni saradnik – pedagog, bibliotekar, socijalni radnik.

Cilj projekta je ukazivanja na vrijednosti praktičnog učenja i stvaranje partnerskog odnosa učenika i škole.

Želimo pitati i čuti djecu koje su njihove ideje, sugestije za unapređivanje obrazovnih politika u školi. Samim tim motivirat ćemo učenike da svojim radom doprinesu poboljšanju odgojno - obrazovnog rada.

Želimo PITATI DJECU kako bismo dobili odgovore koji će biti smjernice u našim odgojno - obrazovnim nastojanjima i podržati aktivnije uključivanje djece i jednak pristup obrazovanju za svako dijete.